TRAVEL: DO’S & DON’TS INDIA

TRAVEL: DO’S & DON’TS INDIA

DO’S & DON’TS IN INDIA

Aangezien ik het aardig lastig vond om informatie te vinden over do’s en don’ts in India en over het aanvragen van een visum, heb ik een blogpost geschreven over alle informatie die ik voor en tijdens mijn reis vergaard heb.

AANVRAGEN VAN EEN VISUM

Als je naar India vertrekt heb je een visum nodig. Mocht je tot dertig dagen in india blijven, dan kun je een reisvisum aanvragen. Je kunt hiervoor langs gaan bij een loket, je kunt het (voor veel meer geld) uitbesteden, maar je kunt het ook gemakkelijk aanvragen via internet.  Het visum dat je nodig hebt als toerist en via internet aan kunt vragen heet een e-tourist visa (E-tv). De website hiervoor heet Indian Visa Online. Ik vind dit persoonlijk echt de meest onduidelijke website ever, dus bij deze de directe link waar je het visum aan kunt vragen. Je klikt links onderaan op ‘Apply online’ en dan niet op het plaatje maar echt op de tekst.

Tijdens het invullen van het E-tv visa formulier zul je al snel merken dat ze heel veel van je vragen! Zo heb je een elektronische kopie nodig van je paspoort en een foto van jezelf. Mocht je denken, ah ik heb thuis nog wel een foto liggen die ik wel kan gebruiken. Die vlieger gaat helaas niet op. Zo is de foto die je in moet leveren niet rechthoekig, maar vierkant. Moeten je oren er duidelijk op staan, mag je niet lachen, moet de achtergrond wit zijn, moet het in JPEG aangeleverd worden en maximaal 300 KB.

Goa baga India fruitmarket

FOTO’S

Wij hebben eerst thuis foto’s gemaakt voor een witte muur, maar toch durfden we het niet aan. We hebben toen de fout gemaakt om voor veel te veel geld (13 hele euro’s per persoon!) de meest verschrikkelijk foto ever te laten maken, die digitaal naar m’n mailbox gestuurd werd. De professionele foto zag er precies het zelfde verschrikkelijk uit, als de foto die we thuis al gemaakt hadden, dus deze actie was zonde van het geld.

Ik raad je daarom aan om de foto’s lekker zelf thuis te maken met een witte muur als achtergrond. Zodra je de foto’s gemaakt hebt ga je naar deze website, selecteer je bij Country: India, Photo: passport 3.5 x 3.5 en print size single foto, want je hebt er tenslotte maar eentje nodig! Als je je precies aan de foto’s op de IDphoto website  houdt en de foto zo knipt zoals aangegeven wordt, dan kan het haast niet mis gaan.

Zodra je het hele E-tv formulier ingevuld hebt, moet je afrekenen met een credit card. Zorg dus dat die ook klaar ligt. Na enkele dagen kun je een mailtje in je mailbox verwachten dat je visum goedgekeurd is. Print zowel je complete E-tv visum formulier als het bevestigingsmailtje uit voordat je naar India gaat, want die heb je namelijk nodig zodra je op een Indiaas vliegveld aan komt.

INDIA

AANKOMST OP HET VLIEGVELD IN INDIA

Na een lange reis kom je eindelijk aan op het vliegveld. Zodra je je e-tv visum hebt laten zien, is het nog even wachten op je bagage en dan wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk naar je hotel. Mocht je op Delhi Airport landen dan zul je aan de rechter kant, zodra je de schuifdeuren uit komt, een pin automaat zien. Het maximale bedrag wat je hier op kunt nemen is 10.000 rupees, ongeveer 130 euro. Ook zie je een taxibedrijf waar je prepaid taxi’s kunt bestellen. Het voordeel hier van is, is dat je niet genaaid kunt worden, aangezien je vooraf aan het prepaid taxi bedrijf betaald hebt. Het bonnetje wat je ontvangt, geef je pas aan de taxichauffeur zodra je bij je hotel aangekomen bent, dus niet ervoor!

TAXI NUMMER!

Nu komt eigenlijk het aller aller belangrijkste. Op je bonnetje staat een taxi nummer, controleer of dit nummer daadwerkelijk op de taxi staat en trap niet in mannetjes die op je af komen van ‘prepaid taxi come here, which hotel?’. Grote kans dat het scammers zijn! Loop dus naar de reguliere taxi standplaats, wacht tot dat je prepaid taxi arriveert en stap dan pas is. Als je aan komt bij je hotel gebeurt het vaak dat de taxi chauffeur nog om geld vraagt, doe dit niet, je hebt tenslotte al betaald! Lever alleen je prepaid taxi bonnetje in.

Mocht het toch niet helemaal goed zijn gegaan en begint je taxi chauffeur opeens over het feit dat je hotel niet meer bestaat, dat je hotel dicht is of reis je ’s nachts en zegt je taxi chauffeur dat de weg afgesloten is en dat je hotel onbereikbaar is? Dan weet je dat het mis is!

INDIA

PREPAID TAXI

Ik schrijf dit niet om je bang te maken, maar om je te behoeden voor onze “fout”. Wij kwamen rond twee uur ’s nachts aan op Delhi airport, waren total loss en wilden het liefst zo snel mogelijk in een prepaid taxi stappen. Na een prepaid taxi besteld te hebben, was ons niet verteld dat er op je bonnetje een taxinummer staat. Toen wij de schuifdeuren naar buiten door gingen, kwam er gelijk iemand op ons af van ‘Prepaid taxi? Yes prepaid taxi?’- Yes indeed, we booked a prepaid taxi! ‘Come with me!’.

Ik weet niet waarom maar ik had gelijk een slecht gevoel. Ik had zoiets van dat zal wel door de vermoeidheid komen, ander land, andere cultuur, het komt vast goed. Toen we in de taxi zaten was het de eerste twintig minuten best gezellig. De taxi chauffeur vertelde veel over India, was geïnteresseerd in ons en probeerde ons, achteraf gezien duidelijk in te palmen. Hij vertelde ons dat op dit moment een festival aan de gang was in Delhi en dat er daarom zoveel wegen afgesloten waren. Toen we eenmaal bij een hek stil gingen staan, zei hij ons dat hij niet meer wist hoe hij nu nog bij ons hotel kon komen dus hij ging het even navragen. Na een minuut of twee kwam hij terug en zei hij dat we naar een tourist office moesten gaan om het daar te vragen.

TOURIST OFFICE

Vertrouwen deden we het niet helemaal, dus just in case namen we de backpacks maar mee naar binnen. Aangekomen in de tourist office werden we in een hokje geplaatst en vertelde de meneer ons dat hij naar het hotel zou bellen om te vragen hoe we er konden komen. Hij pakte de telefoon, draaide en nummer, sprak wat en gaf vervolgens de telefoon aan ons. Wij vertelden wat er aan de hand was en “de meneer uit ons hotel” vertelden ons dat we helaas vannacht niet meer in het hotel konden komen, maar dat het geld terug gestort zou worden en we een ander hotel moesten boeken.

Na zeker vijf verschillende hotels gebeld te hebben, waarbij continu de telefoon weer aan ons gegeven werd, zakte de moed in onze schoenen. De meneer vertelde ons dat er niks anders op zat en dat we zo snel mogelijk uit Delhi weg moesten. Ondertussen kwamen er nog meer mensen binnen, die naar andere kamertje geleid werden (ook mensen die we herkenden uit ons vliegtuig). Er werd een prachtig reisschema opgesteld en verteld dat het ons 2000 euro per persoon zou kosten. Hey ho daar, dat gaan we mooi niet doen!

INDIA

TAXI CHAUFFEUR

We vertelden de taxi chauffeur dat hij ons terug moest brengen naar het vliegveld, maar hij zei dat dat niet ging omdat het vliegveld tussen drie en zes uur ’s nachts dicht zou zijn. Ook dit is dikke bullshit! Je kunt inderdaad het vliegveld niet binnen zonder vliegticket, maar het terrein van het vliegveld kun je wel gewoon op hoor!

Aangekomen in de volgende tourist office begon het riedeltje weer op nieuw. Er werden weer hotels gebeld, ons hotel werd nog eens gebeld en ons bloed begon te koken. De meneer die recht voor ons zat met een Fatamorgana neus en fel blauwe ogen vertrouwden we voor geen meter. Het werd tijd om zelf het hotel eens te bellen. De vriendelijke hoteleigenaar vertelden ons, wat wij al dachten. It’s a scam, of course we’re open! We’re waiting for you!’. De mensen die we ervoor dus continu aan de telefoon kregen, waren dus helemaal geen hotelmedewerkers, maar vrienden hoogstwaarschijnlijk vrienden die zich kapot lachten.

TOURIST OFFICE

Toen we het kantoortje uit gingen was de taxi chauffeur natuurlijk al gevlogen. Daar sta je dan, met je goede fatsoen, midden in de nacht in een land waar je nog nooit geweest bent, met allemaal slapende mensen om je heen en je geen flauw idee hebt waar je naar toe moet? We begonnen wat te lopen, maar wisten echt niet meer wat we moesten doen. Toen er ineens in het holst van de nacht een tuktuk langs kwam rijden voelde dit echt als een rennende engel! Hij zou ons voor 100 rupees (omgerekend 1 euro 20) wel eventjes naar het hotel brengen. Ook hij probeerde ons te scammen op precies de zelfde manier! Na nog een keer met het hotel gebeld te hebben, heeft de hotel eigenaar de tuktuk bestuurder flink aangesproken en kwamen we eindelijk aan bij het hotel.

Iedere straat in Delhi wordt dagelijks in de gaten gehouden door politieagenten. Aangezien de agenten ook weleens willen slapen, worden ’s nachts heel veel straten afgesloten zodat er geen verkeer door heen kan rijden. Het is dus geen festival o.i.d. maar gewoon iets doodnormaal dat iedere nacht een deel van de straten afgesloten wordt.

Ik schrijf dit niet om je bang te maken, India is een prachtig land, maar eerder om je te waarschuwen! De meeste KLM vluchten vanuit Amsterdam landen ’s nachts in New Delhi, dus trap er aub niet in!

INDIA

WAT MOET JE NIET VERGETEN?

 • Neem wat wasknijpers en wasmiddel mee!
 • Download de valutacalculator, Tripadvisor en Booking.com app
 • Een creditcard is een must!
 • Mocht je het eten niet vertrouwen, eet een banaan! Bananen zijn lekker veilig, voedzaam en gezond!
 • Neem diarreeremmers en ORS mee, you never know!
 • Neem een pompje met ontsmettingsmiddel mee. In India eten mensen vaak met hun handen. Als je de hele dag in een minder schone stad dan je gewend bent rondloopt, is antibacterieel een must!
 • Neem een zakmes mee! De mango’s in India zijn echt heaven!
 • Vergeet je niet te laten vaccineren!

TIPS VOOR ALS JE IN INDIA BENT

 • Ik raad je aan om een Indische simkaart te kopen. Mocht je namelijk een plekje in de bus willen reserveren, dan heb je een Indiaas telefoonnummer nodig!
 • Stippel met Google maps de route van het vliegveld, busstations, treinstation  naar het hotel uit. Mocht je nog een taxi of tuktuk moeten nemen, kun je de chauffeur een beetje in de gaten houden of hij wel goed rijdt.
 • Mocht je naar Agra gaan, bewonder dan zeker de Taj Mahal bij zonsopgang. Als je wekker gaat zul je even balen, maar zodra je de Taj Mahal ziet in het mooie heldere ochtend licht, met bijna geen mensen om je heen, maakt dit het allemaal weer goed.

TREIN

 • Over de treinen kan ik je vrij weinig vertellen. Wij hadden maar een maand de tijd om dit prachtige land te bezoeken, dus hebben veel per vliegtuig gereisd. Er is een vliegtuig maatschappij genaamd SpiceJet, waarmee je echt voor een prikkie van plek naar plek kunt vliegen.  Stukken waar je met de trein soms 28 uur over doet, kun je snel en goedkoop binnen drie uur per vliegtuig bereiken.

TUKTUK

 • Zodra je een tuktuk of Riksja instapt, vraag om de prijs! Mocht je met meerdere mensen zijn, vraag dan of deze prijs per persoon is of voor iedereen!
 • Bestel je glas frisdrank zonder ijs! Je kunt het kraanwater in India niet drinken en de ijsblokjes worden hier negen van de tien keer van gemaakt.

TOURGUIDE

 • Als er iemand naar je toekomt die zegt dat hij geen tourguide is, maar gewoon iets wil vertellen over zijn land, dan wil hij sowieso aan het einde van de tour geld zien. En mocht het geen geld zijn, dan word je aan het einde van de tour vast naar een winkeltje van een oom, vader of opa geleid waar van je verwacht wordt iets te kopen.
 • Mocht er iemand naar je toekomen die een stip op je hoofd wil zetten, dan moet je hier voor betalen.
 • Hou er rekening mee dat je eigenlijk altijd in een moskee entree moet betalen, dat tempels vaak gratis zijn en dat sikh tempels sowieso altijd gratis zijn.
 • Of je nou een man of een vrouw bent, alle Indiërs, jong, oud, dik, dun, man, vrouw, allemaal met je op de foto willen. In het begin lijkt het grappig, maar na een paar dagen is het grappige er wel van af.
  Wat wel grappig blijft is dat Indiërs dus nooit lachen op de foto.
 • Als de taxichauffeur zegt dat zijn meter kapot is, spreek dan van te voren een prijs af en hou voet bij stuk als hij toch meer geld wilt zien.

CONTROLEER JE FLESJE WATER!

 • Als je een flesje water koopt, controleer het dopje!
 • Probeer bij grotere winkels en bedrijven met groot geld te betalen. Als je ergens een donatie moet doen, in een klein winkeltje een flesje water wilt kopen of je hotel nog moet betalen, ze hebben (zogenaamd) nooit wisselgeld.
 • Als je geld pint, zoek naar een CityBank ATM, hier kun je namelijk meer dan 10.000 rupees opnemen!
 • Onthoud dat ‘YES’ heel vaak ‘I don’t understand’ is. Het lijkt wel of Indiërs niet toe willen geven als ze iets niet weten. Als je aan een taxichauffeur vraagt of hij weet waar het is en hij zegt ja, laat je aandacht dan niet verslappen en ga niet liggen slapen, want die ‘Ja, ik weet waar het is’ is vaak een ‘Nee, ik weet niet waar het is, maar stap maar in ik vind het vast wel’.

RUPEESSSS

 • ls je iets wilt kopen, hou er rekening mee dat er altijd te veel wordt gezegd. Als je iets wilt kopen en je hebt in gedachten om er 750 rupees voor te betalen en de verkoper zegt 1000 rupees. Zeg dan dat je er 500 rupees voor wilt betalen, dan kom je vanzelf uit op 750. Als je gelijk 750 zegt, zul je zien dat je misschien op 900 uit zult komen. (niet dat dit een wereld bedrag is ;))

jaipur

En oja, een hele belangrijke! Vergeet je oordopjes niet, want zelfs om drie uur ’s nachts gaat het getoeter gewoon door.

Ben je benieuwd naar de reisverslagen die ik in India per plaats geschreven heb?

Hopelijk heb je er wat aan en laat je door dit bericht niet weerhouden om naar India te gaan. Meer dan die ene scam hebben wij niet meegemaakt en dit kwam meer omdat wij het niet wisten. Na het lezen van deze blogpost weet jij het en trap jij er niet meer in! Heel veel plezier en geniet van India, het is er prachtig!

Heb je zelf nog tips? Reageer dan hier onder!

Wil je alvast in de stemming komen? Probeer dan dit recept! 

16 Comments

 1. Prachtige foto’s, kom helemaal in de vakantiesfeer! 🙂

 2. Wat een prachtige foto’s! Ik wil ook naar India:)! Heel erg handige ‘tips’!

 3. india lijkt me zo’n leuk land! prachtige fotos btw

 4. Wat een handige tips! Ik ga ze onthouden. Wat lijkt me dat eng als je s’nachts aankomt en dan met de verkeerde taxi mee gaat. Ik denk dat veel meer mensen hiervoor gewaarschuwd moeten worden! Ik zou er zelf echt niet bij stil staan.

  • Ja dat was inderdaad wat minder prettig. Vandaar dat ik het ook in m’n artikel omschreven heb. Niet zozeer om mensen af te schrikken, maar ze er wel op te wijzen. Verder is India namelijk een prachtig land en een echte aanrader!

 5. Wat een uitgebreide interessante blog! Ideaal als je voor de eerste keer naar India zou gaan.

 6. Waarom moet je altijd het dopje van een flesje water controleren? Is dat omdat het anders niet meer vers is of zo?

  • Hi Nicole, yes dat klopt inderdaad. Op straat worden nog weleens flesjes water verkocht waarvan het dopje niet geseald is. Je kunt er dan vrijwel vanuit gaan dat het om kraanwater gaat, waardoor jij erg ziek kunt worden! Ga je binnenkort naar India? Veel plezier!

 7. Een geheel interessant en vooral duidelijk informatie artikel! Ik lees het ook niet als ‘ik moet er bang van worden’
  Maar je zult het maar niet weten inderdaad. Bedankt voor het delen! Ik verwijs mensen hier graag naartoe als ze naar India willen..

 8. Wat een heerlijk geschreven artikel! Ik zat helemaal in je verhaal en het las lekker weg. Als toekomstige wereldreiziger zal ik zeker iets hebben aan deze tips!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.