TRAVEL: BEZOEKJE AAN DE FRANSE STAD CLERMONT FERRAND!

TRAVEL: BEZOEKJE AAN DE FRANSE STAD CLERMONT FERRAND!

CLERMONT-FERRAND

Nee mensen, geen zorgen! Ik ben niet alweer op reis geweest! Tijdens mijn vakantie naar het Franse Massif Central ben ik namelijk niet alleen naar Vichy geweest, maar ook naar Clermont-Ferrand. Ook hier heb ik het nodige bezocht en speciaal voor jullie een artikel over geschreven!

Clermont-Ferrand is dé studenten hoofdstad van de voormalige Franse regio Auvergne en is de belangrijkste stad van het departement Puy de Dôme. Dat je hier prima een dag (of meerdere dagen) kunt vertoeven, begrijpen jullie dus wel.

Puy du Dome Clermont Ferrand

PARKEREN

Wij zijn met de auto naar Clermont-Ferrand gereden, dat vanuit Vichy ongeveer een uurtje is. Toets in op je TomTom binnenstad Clermont-Ferrand en je zult de nodige parkeergarages tegen komen. Houd wel rekening met de hoogte van je auto. Er zijn namelijk heel wat parkeergarages in het van Clermont-Ferrand, maar daarvan is een groot gedeelte te laag voor de gemiddelde auto anno 2017. Wij hebben geparkeerd bij Parking de la Cathédrale, waar wij met een grote Espace prima naar binnen konden. Het ideale aan deze parkeergarage is ook nog eens dat je midden in het centrum staat.

OPENINGSTIJDEN

Clermont-Ferrand is een dusdanig grote stad, dat de winkels tussen de middag gewoon geopend zijn. Natuurlijk zullen er een aantal kleinere winkels tussendoor een pauze nemen tussen van 12:00 tot 14:00 uur. De grotere winkels blijven wel gewoon geopend.

CATHÉDRALE NOTRE-DAME-DE-L’ASSOMPTION

Zodra je de Parking de la Cathédrale uitloopt, zie je direct de indrukwekkende grote kathedraal. Deze Romeinse kathedraal is gemaakt in de 19e eeuw van grijze Volvic stenen. Deze kathedraal ziet er door zijn grijze kleur dus net even anders, dan anders uit dan een standaard kathedraal, maar is daardoor juist extra indrukwekkend!

Cathédrale Note Dame de L'assomption

PLACE DE LA VICTOIRE

Als je bij de kathedraal rechtdoor loopt zie je in het midden een fontein. Dit is het Place de la Victoire. Een bekend plein met vele barretjes en kroegjes. ’s Zomers zit het hier vol mensen en bruist het van gezelligheid. Ook vind je hier een Office du Tourisme.

Place de la Victoire Clermont-Ferrand

Wij hebben aan dit plein heerlijk zitten lunchen bij Brasserie Derrière. Dit is een simpel typisch Frans cafeetje waar je voor een goede prijs heerlijk kunt lunchen. Van salades tot warme vlees gerechten, van broodjes tot croque’s (tosti’s). Bij Brasserie Derrière hebben ze het allemaal.

Salade Café Derrières Clermont Ferrand

GALERIES LAFAYETES

Na onze heerlijke lunch zijn wij de eerste beste straat rechtsaf geslagen. Deze straat heet Place Sugny en hier vandaan heb je een prachtig uitzicht op de Puy du Dôme. Als je deze straat uitloopt, loop je langs de Monoprix richting een groot plein met onder andere een grote Galeries Lafayetes. Ga hier zeker naar binnen en kijk je ogen uit! Galeries Lafayetes is een beetje te vergelijken met een Bijenkorf, maar dan op de een of andere manier nóg chiquer!

Clermont Ferrand Place

35 JAUDE

Op dit zelfde plein vind je ook een groot winkelcentrum genaamd 35 Jaude. Je hebt hier zowel vele interieur- als kledingwinkels en voor iedere leeftijd, man of vrouw is er het nodige te verkrijgen. Na hier een rondje gelopen te hebben zijn wij doorgelopen naar de andere kant naar het Opéra Théatre Clermont-Ferrand. Tussendoor heb ik nog even een pitstopje gemaakt, want ook hier vandaan was de Puy de Dôme weer prachtig te zien!

Clermont Ferrand Puy du Dome

EGLISE SAINT PIERRE LES MINIMES

Na het theater bewonderd zijn we een stukje naar links afgeslagen terug Place de Jaude in om nog even langs een andere bezienswaardigheid te gaan. Namelijk de kerk Saint Pierre les Minimes. De kathedraal was indrukwekkend en prachtig en mag je ook zeker niet overslaan!

Eglise Saint Pierre Les Minimes

MARCHÉ SAINT PIERRE

Vervolgens zijn we via Avenue des États Unis naar Marché Saint Pierre gelopen. Marché Saint Pierre is een overdekte foodhal die mij deed denken aan Mercat de la Boqueria in Barcelona, maar dan een stukje kleiner. Zodra je de overdekte markt binnen gaat zie je allemaal verschillende winkelmarkkraampjes die allerlei streek- en voedingsproducten verkopen. Voor je dagelijkse boodschappen kun je hier dus goed terecht, want zowel groenten, fruit, vlees als vis, het is hier allemaal te koop! Mocht je niets nodig hebben, ga dan tóch even naar binnen. Het is meer dan de moeite waard!

ÉCLAIRS

Ondanks dat je misschien ergens hebt zitten lunchen, heb je na al dit gewandel en geshop vast weer trek gekregen. In Clermont-Ferrand zitten heel wat bakkertjes. Stap hier eens naar binnen en bestel een éclair. Dit is een soort van bladerdeeg broodje die hol is van binnen en opgevuld met een crème. Je kunt over het algemeen vaak kiezen tussen de smaken vanille, koffie, karamel of chocolade. Ik ben zelf helemaal fan dan de koffie-éclairs, maar de chocolade is ook niet mis!

éclairs

RUE DE GRAS

Na de overdekte markt zijn wij terug de Rue de Gras op gelopen, wat een heerlijke winkelstraat is met vele verschillende winkeltjes. Aan het einde van de straat kijk je alweer uit op de kathedraal waar je deze tour begonnen bent en ben je dus in de buurt van de auto!

Clermont-Ferrand Cathédrale

PUY DE DÔME

In dit artikel heb ik al vaker de naam “Puy de Dôme” laten vallen, maar wat is de Puy de Dôme precies? Puy de Dôme is een van de jongste vulkanen in de Auvergne en is eigenlijk meer te omschrijven als een lavakoepel.

De vulkaan ligt op ongeveer 10 km afstand van Clermont-Ferrand, maar is vanuit deze stad heel goed te zien en dus snel naar toe te rijden. Een laatste uitbarsting vond ver voor Christus plaats, waardoor een nieuwe uitbarsting minimaal is, maar niet onmogelijk.

Vroeger ben ik al eens op de Puy de Dôme geweest en dit deden wij gewoon met de auto. Onderweg kwamen we vele wielrenners tegen die onderweg waren naar de top. Wij hadden in de planning om de top ook weer met de auto te bereiken, maar helaas is dit niet meer mogelijk.

TREINTJE NAAR BOVEN

Natuurlijk kun je nog wel naar boven, maar dit kan enkel te voet of met een treintje. De trein gaat dagelijks om het uur en in het hoogseizoen om het half uur. Wij hadden het treintje nét gemist en aangezien het al donker begon te worden geen tijd meer om op het volgende treintje te wachten. Ik had dit prachtige uitzicht al eens gezien en daarom vond ik het niet heel erg, maar mijn mede reizigers moeten écht nog eens terug om van dit prachtige uitzicht te genieten!

Na wat Gegoogle kwam ik er trouwens achter dat de Puy de Dôme sinds 2010 afgesloten is voor auto’s en fietsen en aangezien mijn laatste keer 2009 was, heb ik destijds dus net geluk gehad!

Ook kwam ik er achter dat (amateur)wielrenners de de vulkaan op woensdag en zondag tussen 07:00 en 09:30 per fiets mogen beklimmen. Kortom, als je op de fiets naar boven wilt gaan, moet je een beetje doorfietsen en vlug van het uitzicht genieten!

Mijn stadstour door Clermont-Ferrand zit er alweer op! Mocht je zelf nog goede tips hebben, laat ze hieronder dan zeer zeker weten! Trouwenssss je kunt met KLM per vliegtuig naar Clermont-Ferrand voor ongeveer 180 euro retour! Je maakt dan wel een snelle pitstop in Parijs, maar binnen 3,5 uur ben jij vanuit Amsterdam in Clermont!

Fijne vakantie!

VYELLA.NL

Liefs,

Vyella

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.