ZO WORDT KATOEN BEDRUKT & ZIJDE GEWEVEN!

ZO WORDT KATOEN BEDRUKT & ZIJDE GEWEVEN!

KATOEN & ZIJDE UIT INDIA

Aangezien India hét land is waar stoffen geproduceerd worden, wilde ik hier graag meer te weten over komen. Na wat gegoogle en gezoek op Tripadvisor kwam ik er achter dat Jaipur dé stad is waar stoffen bedrukt worden met zelf gemaakte stempels.

Een aardige Tuktuk chauffeur heeft ons af gezet bij een zaak waar de stoffen niet alleen bedrukt worden, maar waar ook kleding ontworpen wordt, patronen getekend worden, stoffen geknipt en vervolgens de kleding achter de naaimachine gemaakt wordt. Een heus walhalla!

WALHALLA

Binnen aangekomen kwam er direct een vriendelijke meneer naar ons toe. Toen ik aangaf dat ik onwijs geïnteresseerd was en graag alle ins & outs te weten zou willen komen, begon hij direct met vertellen. Onder het genot van een kopje Thai Latte kwamen wij al snel een hoop te weten.

Zo wordt er al eeuwen lang in de noordwestelijke staten van India textiel bedrukt met blokdrukstempels. De stempels worden gemaakt van teakhout en het maken ervan kan soms wel tot twee dagen duren. Per patroon worden er ongeveer tussen de tien en dertig verschillende stempels gebruikt. Je moet je dus even inbeelden dat eerst het textiel geweven wordt, dan de stempels van teakhout gemaakt worden en vervolgens kan het drukproces pas beginnen. Het aantal uren werk dat ze bijvoorbeeld bezig zijn met een tafel kleed kan variëren van tien tot vijftien uur. Het ligt er maar net aan hoeveel verschillende stempels er gebruikt moeten worden voor één patroon.

WAUWIE!

Ik vond het heel erg interessant om te horen, omdat je er zo achter komt dat het niet zo maar een stof is en hoeveel manuren werk er verricht moet worden.
Toen hij klaar was met vertellen vroeg hij ons of wij nog wat kleden en kledingstukken wilden zien en of we eventueel geïnteresseerd waren om iets te kopen. Ik gaf aan dat ik graag een broek wilde hebben en toen kwam het, er werden tientallen broeken uit de kast getrokken met de meest mooie patronen. Na het hele verhaal over het proces gehoord te hebben was ik wat bang voor de prijs, maar ik was eerder verbijsterd over hoe goedkoop het was. Een hand genaaide broek, van een handgemaakte stof die ook nog eens lang genoeg was, en dat alles voor 300 rupees! De gebruikte stempels werden ook verkocht, dus daar hebben we er ook drie van meegenomen!

FASHION: ZO WORDT KATOEN BEDRUKT EN ZIJDE GEWEVEN!

India is niet alleen het land van textiel bedrukken, maar ook het land van zijde. Toen ik er achter kwam dat zich in Bangalore een silkfactory bevond, móést ik daar natuurlijk heen. Na alle ins & outs geleerd te hebben over het bedrukken van textiel, werd het nu tijd om alles over zijde te leren!

SILKFACTORY

Bij de silkfactory ging het er echter wat anders aan toe. In twee lange blanke Westerlingen zagen ze wel brood, dus wij werden linea recta naar de winkel geleid. “Dit zal je prachtig staan, en dit staat heel mooi bij je huid”, ga zo maar door. Zo verbouwereerd dat ik was over de lage prijs in Jaipur was. Zo stijl achterover sloeg ik toen ik de prijs van een klein zijde sjaaltje hoorde.

Ja, hoe ga ik met hier eens uit praten dat ik eigenlijk helemaal niks wil kopen? Toen de mevrouw me vroeg wat ik wilde hebben, was het een kwestie van al m’n moed bij elkaar verzamelen en maar heel snel zeggen ‘Sorry, I’m not sure yet, I would like to see the silk factory first.’ Ze keek niet heel erg blij, maar toch heeft ze ons naar de inieminie silkfactory gebracht. Een meneer die geen woord Engels sprak, heeft ons met handen en voeten het proces uitgelegd.

ZIJDE

Zijde wordt gemaakt door zijderupsen. De rupsen spinnen hele dunne draden, waarvan ze een cocon maken. De draden waarvan de rupsen een cocon maken is zijde. Als de rups klaar is met spinnen en zich kan gaan ontpoppen tot vlinder, zit er ongeveer 2000 meter zijdedraad om de cocon heen.

De zijderupsen worden vaak op boerderijen geteeld. De rupsen moeten hier goed verzorgd worden en zodra de vlinder ontpopt is kan de zijdedraad van de cocon afgewikkeld worden. Voordat de zijdedraad er daadwerkelijk afgewikkeld kan worden moeten de cocons eerst in warm water gelegd worden, om de zijdelijm van de cocons op te laten lossen. Zodra de lijm opgelost is en de cocon weer droog is, kan de cocon afgehaspeld worden.

HET PROCES!

De machines (die er uit zagen van ver voor de oorlog) maakten een kabaal van jewelste en het mannetje, die in zijn eentje alle machines in de gaten hield, kon er maar net tussen door manoeuvreren, zo klein was het er. De machines moeten goed onderhouden worden en het is zaak dat ze schoon zijn, want anders breekt het zijdedraad al snel. Voordat de machine aan de slag kan, moeten eerst de honderden zijdedraden gesponnen worden, wat de nodige tijd in beslag neemt. Zodra dit gebeurd is, kan de machine zijn werk gaan doen.

Ik vond het onwijs leuk om te zien en begon een beetje meer te snappen waarom dat kleine sjaaltje zo duur was. We hebben hem een flinke tip geven, waar hij aan glundering in zijn ogen te zien normaal een dag voor moet werken, en zijn toen via de achteruitgang naar buiten gesniekt.

BLOKDRUKTECHNIEK

Zowel de blokdruktechniek winkel, als de silkfactory zijn echte aanraders. Ik heb het proces proberen te omschrijven, maar dit moet je eigenlijk toch echt met je eigen ogen bekijken. Hopelijk word je door dit filmpje wat wijzer!

FASHION: ZO WORDT KATOEN BEDRUKT EN ZIJDE GEWEVEN!

Ga jij binnenkort naar India en kun jij wel wat tips & tricks gebruiken? Klik dan hier! 

One Comment

  1. Pingback: TRAVEL: INDIA part 2 | JAIPUR • VYELLA.NL

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.