CITROEN MERINGUE TAART MET MANDARIJN!

CITROEN MERINGUE TAART MET MANDARIJN!

LEMONCURD MERINGUE TAART MET MANDARIJN!

Al eerder waagde ik me aan een citroen meringue taart. Die vond ik toen alleen té zuur en te drillerig geworden. Daarom ben ik nog eens aan de slag gegaan en nu is hij per-fect geworden. Mijn geheim, één citroen vervangen voor wat mandarijntjes en er een beetje paneermeel doorheen te doen. Paneermeel? Yes, inderdaad! Het is niet dat je de taart er mee paneert, maar gaat door de curd heen. Dit zorgt voor stevigheid en net een lekkere extra smaak! Paneermeel wordt gemaakt van beschuit, dus eigenlijk is het helemaal niet zo vreemd!

Voor deze citroen meringue taart met mandarijn heb je behoorlijk wat ingrediënten nodig. Maar ik weet zeker dat je het grootste deel eigenlijk thuis al in de kast hebt staan.

CITROEN MERINGUE TAART MET MANDARIJN!

BODEM VAN DE CITROEN MERENGUE TAART

Ingrediënten

 • 225 gram bloem
 • 60 gram witte basterdsuiker
 • 1 flinke eetlepel honing
 • 150 gram roomboter
 • 1 ei
 • Snufje zout

CITROEN MANDARIJN CURD

Ingrediënten

 • 150 gram kristalsuiker
 • 3 ei geel
 • 40 gram paneermeel
 • 250 ml water
 • 1 citroen
 • 3 mandarijnen
 • 50 gram paneermeel
 • 4 eetlepels maizena
 • 50 gram boter

MERINGUE

Ingrediënten

 • 100 gram suiker
 • 3 ei wit
 • 1 eetlepel citroensap (mag gewoon uit een geel plastic citroentje)

Benodigdheden
Weegschaal
Keukenmachine
Deegroller
(Spring)vorm 24 cm Ø
Bakpapier (alleen nodig bij een springvorm)
Steelpannetje
Rasp
Brandertje

CITROEN MERINGUE TAART MET MANDARIJN!

WAT TE DOEN?

 1. Weeg 225 gram bloem en 60 gram witte basterdsuiker af. Meng dit met één flinke eetlepel honing, één ei en een snufje zout door elkaar. Snijd 150 gram boter af en snijd dit in kleine stukjes. Voeg toe aan het mengsel en meng goed door elkaar heen. Ik ben van mening dat je hier het best je handen voor kunt gebruiken. Misschien een vies karweitje, maar het werkt het beste!
 2. Maak er een flinke bol van. Strooi een beetje bloem over je werkblad en leg de bol er bovenop. Wrijf wat bloem over je deegroller heen en begin de bol uit te strijken.
 3. Als je een springvorm gebruikt. Knip dan een stuk bakpapier in een cirkel. Leg deze op de bodem van de springvorm zodat de zijkanten wat uitsteken. Smeer de zijkant van de springvorm in met boter.
 4. Leg de deeglap in de springvorm zodat de zijkanten ongeveer voor twee centimeter bedekt zijn.
 5. Prik met een vork een keer of twintig in het deeg. En plaats de (spring)vorm in de koelkast.
  CITROEN MERINGUE TAART MET MANDARIJN!

  LEMON CURD

 6. Nu ga je beginnen aan de citroen/mandarijn curd. Pak een steelpannetje en schenk hier 250 ml water in. Was de citroen en de mandarijnen. Rasp de citroenschil boven het pannetje totdat je bijna het wit kunt zien van de citroen. Rasp ook twee mandarijnen. Je hebt nu nog één on geraspte mandarijn over. Snijd alle mandarijnen door de midden en pers ze uit boven het pannetje. Snijd ook de citroen door de midden en pers deze ook uit boven het pannetje. Pas wel op voor pitjes!
 7. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 8. Voeg 40 gram paneermeel bij het pannetje. 140 gram kristalsuiker en vier eetlepels maizena.
 9. Zet het vuur laag en roer goed door.
 10. Snijd 50 gram boter in kleine stukjes en roer dit door het mengsel in het pannetje.
 11. Haal het pannetje van het vuur. Pak twee bakjes en splits drie eieren. Doe dit heel voorzichtig zodat er absoluut geen eigeel bij het eiwit komt. Zet het bakje met eiwit in de koelkast. Voeg het eigeel toe aan het pannetje en roer goed door.
 12.  Pak de springvorm erbij en giet het pannetje leeg in de springvorm.
 13. Plaats de springvorm voor dertig minuten in de oven.
 14. Zodra het belletje van de oven gaat, haal je de taart uit de oven en laat je deze helemaal afkoelen.

  MERINGUE

 15. Je gaat nu aan de merengue beginnen omdat de citroen meringue taart met mandarijn af te maken! Haal het bakje met eiwit uit de koelkast en giet dit over in een grote schone bak. Het is heel belangrijk dat de bak heel goed schoon is en geen vet bevat. Voeg hier 100 gram suiker bij en één eetlepel citroensap. Nu kan het kloppen gaan beginnen. Je kunt dit eventueel met de hand doen, maar dan ben je zeker dertig minuten aan het kloppen. Ik raad je daarom aan om een keukenmachine te gebruiken zodat je eiwit flink stevig wordt.
 16. Verwarm de oven weer voor op 180 graden.
 17. Zodra het eiwit flink stevig is verdeel je deze over de taart. Pak je brandertje erbij en begin het eiwit te kleuren. Schuif de taart vervolgens nog eens voor vijf minuutjes in de oven. Zodat je zeker weet dat je eiwit helemaal goed is. Laat de taart weer afkoelen en je kunt gaan genieten van jouw zelfgemaakte citroen meringue taart met mandarijn!

#OEIOEIOEI wat was deze taart weer heerlijk!

CITROEN MERINGUE TAART MET MANDARIJN!

Heb je dit gerecht gemaakt? Dan ben ik zeer benieuwd wat je er van vond! Laat het me vooral even weten in een reactie hieronder! Of via social media; Instagram @vyella.nl #receptvyella of www.facebook.com/vyella.nl

4 Comments

 1. Dankje! Zo lang geleden dat ik dit heb gegeten, ik ga het ook zelf proberen hmmmmmm

 2. Ziet er echt heerlijk uit!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.